De mest legendariske bilene innen Formel 1 de siste 50 år

Formel 1 er en motorsport med mye lidenskap og følelser, og fra tid til annen så kommer det en F1-bil som er så spesiell at den setter hjerter i brann. I denne artikkelen tar vi for oss et par biler som kommer til å bli husket for sine unike egenskaper eller teknologiske nyvinninger innen Formel

McLaren MP4/4

Hva er vel en liste over kjente Formel 1 biler uten McLaren MP4/4? Etter vår mening kanskje den mest berømte F1-bilen de siste 40 årene. Med de to legendariske sjåførene Ayrton Senna og Alain Prost bak rattet vant MP4/4 femten av de totalt seksten løpene den var med i. Denne rekorden sto helt frem til 2016 før den ble slått av Mercedes W07! MP4/4 var en av de første bilene som tok i bruk karbonfiber til å konstruere karosseriet, og som en følge av dette var bilen langt lettere og stivere enn konkurrentene.

Mercedes W07

I 2014 begynte Mercedes-teamet å flørte med hybridteknologi i deres F1-biler. Elektriske motorer har maksimal effekt med en gang og kan derfor gi biler ekstremt god akselerasjon fra starten eller ut av svinger og andre partier hvor hastigheten må ned. Bilen tok Formel 1 med storm og ble en umiddelbar publikumsfavoritt, men det var ikke før den raffinerte W07 kom i 2016 at Mercedes virkelig slo på stortrommen. I løpet av W07s karriere vant den hele 19 ganger og ble derfor den første bilen til å slå McLaren MP4/4s rekord. Årene med W07 var virkelig Mercedes’ storhetstid innen Formel 1, ikke bare på grunn av bilene, men også på grunn av de legendariske sjåførene Nico Rosberg og Lewis Hamilton – som i dag anses for å være en av de aller beste aktive sjåførene innen grenen. Dessverre førte denne dominansen til at de andre teamene ønsket strengere retningslinjer for bruk av el og hybrid i forkant av 2017-sesongen, og dette satte en stopper for denne suksessen. Mercedes bruker fortsatt hybridteknologi aktivt i sine F1-biler.

Ferrari F2004

På midten av 2000-tallet gjorde Ferrari en oppstandelse innen Formel 1. Ved hjelp av ingeniørene Rory Byrne, Ross Brawn og Aldo Costa utviklet de F2000-serien. Den første bilen som virkelig sperret øynene til publikum opp var Ferrari F2004. Bilen dominerte i 2004-sesongen og vant hele femten av atten løp i tillegg til at bilen satt flere banerekorder som står ubeseiret den dag i dag. Selvfølgelig hjalp det at sjåføren i de fleste av disse løpene var Michael Schumacher – som etterhvert ble verdensmester i Formel 1 hele syv ganger.

Red Bull RB9

I 2013 overrasket Red Bull med lanseringen av deres RB9-bil. Hovedingeniøren Adrian Newey var allerede en legende innen Formel 1 og det var store forventninger knyttet til Red Bull i 2013-sesongen. Kombinasjonen av en utrolig bra bil og den dyktige sjåføren Sebastian Vettel bak rattet gjorde 2013-sesongen til en braksuksess for Red Bull. Med 13 seire i 19 løp var Vettel på vei til å slå Schumachers rekord, og ikke nok med det han satt nemlig egne rekorder ved å vinne hele ni løp på rad og ved å bli verdensmester innen Formel 1 fire år på rad.

Vi er veldig spente på å se hvilke teknologier som kommer til å dominere Formel 1 i årene som kommer. Dersom batteriteknologien blir bedre, tror vi at vi innen få år vil se den første elbilen på startstreken i Formel 1.