Ekstrem ingeniørkunst innen Formel 1

Formel 1 er i dag en populær gren innen motorsport som mange liker å se på for spenningens og underholdningens skyld. For å være best på dette nivået kreves det ikke bare gode sjåfører, men også svært dyktige ingeniører som kan utvikle løsninger for å gi et ekstra fortrinn over et konkurrerende team. Disse løsningene flytter grensene for hva som tidligere var mulig og tester det ut i det ekstremt krevende og prestisjetunge Formel1-miljøet.

Flere teknologiske innovasjoner som ble gjort innen Formel 1 og motorsporten har etterhvert funnet veien til vanlige personbiler etterhvert som kostnadene har gått ned og kunnskapen har gått opp. I denne artikkelen har vi samlet et par eksempler på teknologisk innovasjon som stammer fra motorsporten.

Skivebremser

I dag har så godt som alle biler skivebremser som standardutstyr, men skal ikke lengre tilbake enn 15 år før trommel og andre typer bremser var standard på personbiler på grunn av at de var langt billigere i produksjon. De første skivebremsene ble funnet opp for over 100 år siden, men det var ikke før Jaguar tok de i bruk under Le Mans på 1950-tallet at bilprodusentene fikk øynene opp for deres overlegenhet. Skivebremsene ga langt bedre bremseeffekt og var mer slitesterke enn datidens alternative. Over tid har også skivebremsene funnet veien til personbiler, og de har sannsynligvis reddet mange liv!

Bruk av karbonfiber

Dette mystiske komposittmaterialet var ukjent for mange i lang tid før det tok motorsporten med storm fra midten av 1990-tallet. Karbonfiber kjennetegnes ved at det er ekstremt lett og slitesterkt sammenlignet med aluminium. Bruken av karbonfiber innen Formel 1 begynte på midten av 1980-tallet, men det var ikke før McLaren avduket den legendariske MP4/4 at folk virkelig fikk øynene opp for dette materialet. Dette var nemlig en av de første bilene hvor karosseriet var bygget opp av karbonfiber. MP4/4 klassifiseres i dag som en av de mest innflytelsesrike Formel 1 bilene gjennom tidene – ikke bare på grunn av de teknologiske innovasjonene, men også på grunn av sjåførene som hjalp til å gjøre bilen kjent, nemlig Ayrton Senna og Alain Prost.

Siden den gang har det skjedd mye innen bruk av karbonfiber og i dag benyttes det til svært mye – faktisk både biler, fly og sykler. BMW har investert mye i å få ned kostnaden på produksjonen av karbonfiber slik at det kan brukes i personbiler. Både elbilen BMW i3 og hybridbilen BMW i8 benytter mye karbonfiber i karosseriet. Sistnevnte satt faktisk fartsrekord på norske veier da en fartsglad sjåfør ble stoppet av Utrykningspolitiet med en snitthastighet på 242 km/t…

Aerodynamikk

Om man sammenligner en personbil fra 1980-tallet med en bil fra i dag er det ikke vanskelig å se at linjene har blitt mykere og rundere. Dette skyldes økt kunnskap og forståelse rundt viktigheten av aerodynamikk for biler. Dette er desto viktigere innen Formel 1 og flere nyvinninger innen aerodynamikk kommer fra Formel 1.

Ingeniørene forsto tidlig at runde linjer og lave profiler var viktig på racingbanen, men etterhvert som bilens hastigheter økte var ikke problemet lenger å gjøre bilen mer aerodynamisk – man var nå nødt til å passe på at bilen ikke tok av! I 1932 kom racingsjåføren Michael May opp med idéen om å bygge et aerodynamisk verktøy på bilen som ledet luftstrømmen ned slik at bilen fikk bedre bakkekontakt – altså det vi i dag kaller en spoiler. Siden den gang har Formel 1 bidratt med flere viktige oppfinnelser innen aerodynamisk ingeniørkunst.